Se våre webinarer, hør podcast eller finn e-bøker og artikler

det store spranget Hvordan skifte karriere?

Skrevet av Kristin Weholt, karriererådgiver i AS3

Mange tenker på det, men færre setter det ut i livet. Å skifte karriere er for mange forbundet med stor usikkerhet, men endringstakten i arbeidsmarkedet tilsier at vi i framtiden kommer til å skifte karriere oftere enn vi gjør i dag. Hva skal så til for at et karriereskifte blir vellykket?

Hvis noen hadde fortalt meg for tre år siden at jeg kom til å forlate forlagsbransjen jeg hadde trivdes i de siste 12 årene, en bransje nesten ingen forlater, og som jeg hadde brukt seks år på universitetet for å komme inn i... Jeg hadde antakelig ikke trodd dem. Hvordan skulle jeg våge det? Hvordan skulle jeg i det hele tatt klare det? Men i 2014 sto jeg ved et veiskille, det erkjente jeg. Det glødende engasjementet jeg hadde følt for jobben min i så mange år var i ferd med å ebbe ut. Jeg elsket menneskene og bøkene, men jeg kunne ikke lenger se min plass i det hele. Noe hadde skjedd i løpet av disse årene, i meg.

Jeg fortalte lederen min hvordan jeg hadde det, og hun hjalp meg med å sette ord på det jeg savnet. Jeg hadde selv vært leder i noen år, og ledelsesfaget ga mersmak. Jeg hadde lært masse om mennesker og ulike kulturer i jobben som utenlandsagent for bøker. Nå ville jeg jobbe med mennesker og kultur i norsk arbeidsliv. Jeg begynte på deltidsstudier i endringsledelse ved siden av jobben. Og da det gikk opp for meg at veien videre gikk ut av forlagsbransjen, kontaktet jeg en karriererådgiver. Noen måneder senere takket jeg ja til stillingen som rådgiver innen omstilling og nedbemanning i AS3.

Mitt karriereskifte skjedde etter eget ønske. Det foregår ikke på den måten for alle. Mange yrker er i ferd med å forsvinne. Det er ingen vei utenom – i framtiden vil mange av oss måtte finne oss nye jobber som ser veldig annerledes ut enn dem vi har i dag. Men enten skiftet er frivillig eller ei – noen grep kan vi ta som øker sjansene for at det ender bra, og ikke oppleves som fullt så nervepirrende underveis. Til deg som ønsker å skifte karriere har jeg følgende råd.

Hvordan skifte karriere - 4 råd: 

  • Snakk med arbeidsgiveren din om et avviklingsløp. Dette gjør prosessen ryddig, og kan gi deg større økonomisk trygghet i skiftet. Det er som regel også i arbeidsgivers interesse å få deg inn i en jobb som er riktig for deg – i eller utenfor virksomheten.
  • Skaff deg en karriererådgiver. Mange arbeidsgivere finansierer dette for arbeidstakerne sine som ledd i avviklingen. En karriererådgiver hjelper deg med å bli bevisst på kompetansen din og se dens overføringsverdi til andre fagfelt. Dette, i kombinasjon med refleksjonsøvelser rundt motivasjon og verdier, vil gjøre det enklere å stake ut en ny kurs og identifisere konkrete muligheter i arbeidsmarkedet.
  • Bruk nettverket ditt. Kjenner du noen som jobber på fagfeltet du ønsker deg inn i? Spandér en kaffe på vedkommende og spør i vei. Er jobben slik du hadde forestilt deg? Hvilke krav stilles det til kompetanse? Trenger du etterutdanning? Hva er lurt å gjøre for å slippe inn?
  • Og når du har fått tilbudet og er i ferd med å takke ja til ny jobb: Snakk med din kommende leder om behovet ditt for oppfølging, slik at du får en trygg og god start.

Utfordrende å skifte karriere

Det må sies: Det er utfordrende å skifte karriere. Har du identifisert deg sterkt med jobben din, kan det å skifte karriere føles som å skifte identitet. Å vokse inn i en ny identitet tar tid. Kanskje har du vært lenge i den gamle jobben din, kanskje opparbeidet deg ekspertise. Da må du regne med å kjenne på tapet av faglig trygghet, innflytelse og prestisje. I tillegg til å miste kollegene dine kan du miste deler av nettverket ditt, for dere vanker ikke nødvendigvis i de samme kretser lenger.

Men ikke la dette holde deg igjen fra å gå den karriereveien som er riktig for deg! Det er veldig mye fint ved det å få begynne på nytt. Læring er gøy, læringskurven er bratt, og du vil garantert oppdage at du kan så mye mer enn du tror. Du får muligheten til å bli kjent med mange nye mennesker, en annerledes bedriftskultur, og sakte men sikkert bygger du deg et nytt nettverk. For ikke å nevne den herlige følelsen av å være på rett plass! Å få bruke ressursene dine på best mulig måte, jobbe med noe som motiverer deg, i tråd med dine verdier. Det er verdt all usikkerheten underveis og vel så det.

Lykke til med karriereskiftet ditt! 

Kristin Weholt

Karriererådgiver i AS3. 

Møt KRistin