Følg vår blogg!

"Best før" på Arbeidstakers alder?

av Sissel Brune Henriksen - Seniorrådgiver i AS3 Transition

Sissel har mer enn 10 års erfaring med rådgivning av jobbsøkere via AS3, og har tidligere jobbet som Salg- og Markedssjef i Aschehoug og Salgssjef i Universitetsforlaget.

I min forrige blogg var temaet «Går vi ut på dato?», hvor blant annet dette med fokus på arbeidstakeres alder kan oppleves som en hemsko for jobbsøkere som vil finne en ny jobb.

Selve begrepet med en form for datostempling på oss som arbeidstakere debatteres heftig i disse dager. Heldigvis tar flere og flere til orde for, og lister opp gode grunner for å ansette folk over 50.

  • Hva er det som gjør oss til gode arbeidstagere uavhengig av alder?
  • Hva menes med at vi går ut på dato?

En liten episode rundt lunsjbordet på jobben i AS3 Transition med ekstrahjelp/studenter som er i begynnelsen av 20-årene, fikk meg til å reflektere over dette. I dette tilfellet var det mat og ikke alder på arbeidstakere det ble snakket om. Det faktum at maten ikke var datostemplet da jeg vokste opp, fikk mine unge kolleger til å himle med øynene. Var det mulig?

Jeg fortalte at den gang da, sjekket vi om brødet var muggent, om melken var sur, om kjøttet eller fisken luktet og så videre før vi kastet noe. Det var ikke noe problem. Vi trengte ikke noen som fortalte oss at matvarene var best før. Heldigvis er det flere og flere som reagerer på at vi kaster fullt brukelige matvarer og forhåpentligvis er vi snart der at vi sjekker om matvarene er brukbare før vi kaster igjen.

Er det noen paralleller her?

Har vi overført "bruk og kast"-mentaliteten, datostempling og best før, også til arbeidslivet?

Jeg mener at like lite som vi kan tillate oss å kvitte oss med fullt brukbare matvarer, har vi som samfunn ikke råd til å avskrive arbeidstakere på grunn av alder.

Hva er det som gjør oss "best før"?

Hva er det som gjør oss holdbare utover det fiktive datostempelet?

Jeg kan nevne noen fellestrekk på kandidater jeg har hatt i rådgivning som har fått seg ny jobb i voksen alder og som kanskje kan virke inspirerende på andre der ute som er på jakt etter jobb:

1. De ønsker virkelig å bidra.

2. De er nysgjerrige og har lyst til å lære seg nye ting.

3. De fokuserer ikke selv på alder.

4. De innser at det å få seg en ny jobb, er en av de mest krevende salgsjobber du kan påta deg.

5. De lytter til gode råd og tar i mot innspill fra rådgiver.

6. De gir ikke opp.

7. De lærer seg å bruke nettverk på en konstruktiv måte.

8. De er tydelige på hva de ønsker å bidra med.

9. De er, eller blir bevisst på sin egen markedsverdi.

Ta kontakt med oss

Vi tar gjerne et uforpliktende møte med deg om HR-relaterte problemstillinger