Følg vår blogg!

Bidrar du til Forbedring på jobben?

av Joakim Trinerud Rognlien - Markedsassistent i AS3 Transition og markedsføringsstudent på BI

Når jeg leser om bedrifters evne til å operere i tøff konkurranse, er det som oftest ledelsen det dreier seg om. Lederne tar strategiske valg, lederne vil noe og trenger medarbeiderne til å gjennomføre. Jeg har reflektert mye over at dette blir en veldig forenklet fremstilling. Ledelse er viktig, men etter min mening handler det minst like mye om den enkelte av oss. Det handler om meg og mitt bidrag.

Jeg har jobbet i AS3 Transition i et halvt år nå. På den korte tiden har jeg lært ekstremt mye. Det viktigste jeg har lært, er at jeg må tørre å stå for det jeg mener og at nettopp det kan føre til mye positivt – for meg selv og for bedriften jeg jobber i. Derfor oppfordrer jeg deg til å tørre å bidra til utvikling på din arbeidsplass.

Som ung student med store ambisjoner (jeg vil bli markedssjef), har jeg innsett at jeg ikke kan lene meg tilbake og tenke at ting ordner seg selv. Jeg må selv ta ansvar for å bidra til at selskapet jeg jobber for kan gjøre nye ting og skape nye resultater. Havner du på bakbeina og tar til takke med at alt er greit som det er, da mener jeg at du har tapt, og det vil påvirke både dine og bedriftens resultater. Å gjøre et forsøk på å bidra; komme med innspill og stå for dem, det er det viktigste jeg gjør for å bidra til utvikling i bedriften og samtidig fremme min egen karriere og personlige utvikling.

Å være såpass ung som jeg er, i jobbsammenheng, det kan være både en fordel og en ulempe. Som 21-åring er det ikke alltid lett å argumentere for at mine skarve år med diverse småbiter av arbeidserfaring har gjort meg i stand til å stå med begge beina godt plantet når det diskuteres markedsstrategier, bemanning, kulturutvikling m.m.

Det jeg dog har funnet ut, og blitt overrasket over, er at min kompetanse er mye viktigere og bedre enn jeg selv tror. Svært mange tar for gitt det de kan og tenker kanskje ikke på det som verdifull kompetanse. Jeg er langt fra den mest kompetente i verden, men når jeg vet hva jeg er god på er det lettere for meg å bli tydelig overfor mine kolleger på hvilke tiltak jeg mener at bør iverksettes. Jeg er helt sikker på at dette er tilfellet for mange flere enn bare meg, og at det kan være lurt å reflektere over hvor mye man faktisk kan og hvor man bør tørre å bidra til forbedring. Selv når man mangler den formelle kompetansen eller konkret erfaring, kan en idé eller et innspill ha svært positiv effekt.

Hvis man i tillegg kan kommunisere til sine kolleger at man tør å mene noe, da kan man utløse mye potensiale i både seg selv og andre.

Ved å tvinge meg selv til å forsøke å stå støtt når jeg blir utfordret, har jeg funnet en selvtillit og tro på egen kompetanse som jeg aldri før har sett i meg selv. Jeg mener at jeg ved å bidra med innspill og idéer kan konkretisere og tydeliggjøre min egen kompetanse overfor mine kolleger, selv når jeg selv ikke tror jeg har den – det er gull verdt, og det skaper respekt.

Å bidra til forbedring kan være givende, men det er ikke alltid lett. Det er langt fra uvanlig å møte motstand, da gjelder det å vurdere hvorfor motstanden kommer og hva man selv kan gjøre for å bidra til effektive diskusjoner som baseres på faglighet i tillegg til subjektive synspunkter. Det er også viktig å huske på at selv om en idé ikke tas til følge – så er det viktig å fortsette å komme med dem.

Jeg håper at mine tanker og erfaringer kan bidra til at du selv tør å utfordre dine ledere og medarbeidere.

Lykke til!

I AS3 Transition jobber vi blant annet med å skape forståelse for hvordan medarbeidere kan ta ansvar for egen utvikling - det kan du lese mer om ved å klikke på lenken under.

Karriere og prestasjoner
Ta kontakt med oss

Vi tar gjerne et uforpliktende møte med deg om HR-relaterte problemstillinger