Se våre webinarer, hør podcast eller finn e-bøker og artikler

erfaringer med as3 og egen reise Intervju med Vibeke Henny Strand

 

Jeg møter Vibeke Henny Strand digitalt mens hun setter opp litt pynt på sitt nye kontor. Valget om å bytte arbeidsplass var ikke hennes eget valg. Virksomheten hun jobbet i så det nødvendig å gjøre endringer som påvirket arbeidsplassen hennes. Det er en blid dame som møter meg. Vibeke har gått gjennom en prosess flere av oss kjenner igjen; det å plutselig skulle finne seg ny jobb. 

Prosessen før AS3  

Hvordan opplevde du det å miste jobben? 

“Det var vondt å få beskjeden, men jeg visste jo at det ikke var på grunn av min holdning eller mitt arbeid – det var jo virksomhetens situasjon. Jeg mistet all arbeidsevne og lyst. Det at jeg fikk mulighet til å benytte meg av AS3 var med på at jeg og tidligere arbeidsgiver kom til enighet og det har vært godt å ikke skulle begi meg ut på dette helt alene.” 

Det å miste jobben kan oppleves som en stor sorgprosess, identitetskrise og er ofte en tid preget av mye usikkerhet og engstelse for fremtiden. I krevende tider er det er viktig å ha et godt støtteapparat rundt seg for å rydde i tanker og få støtte til å løfte blikket og tenke fremover. At arbeidsgiver tilbyr karriererådgivning som en støtte i en omstillingsprosess kan være med på å gjøre overgangen enklere. Det ligger nemlig flere elementer i karriererådgivning enn kun det å arbeide med CV, søknad og intervju. 

Når man går inn i en hverdag som jobbsøker starter ofte en bekymring for økonomi. I tillegg er ulike reaksjoner som savn og bekymring for om man er god nok vanlig i denne perioden. Dette er tanker som kan ta mye kapasitet og være tungt å bære. 

Hva har vært vanskeligst for deg i denne prosessen? 

“Det vanskeligste gjennom prosessen for min del har vært at jeg ikke har følt meg verdsatt på noen måte. Ingen kollega å ta en kaffe med, ingen som sier at jeg har gjort en god jobb. Den håpløsheten om å ikke vite hva jeg skulle videre var også svært krevende. I tillegg er det ganske demotiverende å få vite at det er hundrevis som har søkt på samme jobben. Da kommer den håpløsheten igjen – at jeg ikke var verdt noe. Det var ofte at jeg følte meg ubrukelig.” 

Det å dele sine tanker og prosess med andre kan være nyttig. Det er nemlig ikke alltid at nær familie og venner er de beste sparringspartnere i denne type prosesser, da de selv har sin oppfatning av deg og din situasjon. En nøytral karriererådgiver kan være det blikket utenfra som ser deg og din kompetanse fra en annen vinkel, kjenne til arbeidsmarkedet og ha god erfaring med hvordan du kan lande ny og riktig jobb. 

“Det har vært vanskelig for meg å fortelle til venner og familie at jeg søkte jobb. Fordi det er så slitsomt når de spør om jeg har fått ny jobb hver gang vi snakker sammen. Til slutt lot jeg være å dele noe, jeg holdt den informasjonen for meg selv og selvfølgelig min karriererådgiver. Jeg orket ikke å dele med noen, så jeg sluttet å ta telefonen fordi jeg visste hva de skulle spørre om.” 

De fleste av oss knytter en del av identiteten til den jobben og arbeidsplassen vi har. Når vi møter nye folk på fest, spør vi ofte «og hva jobber du med?» som et av de første punktene i småpraten. Hvis du ikke er Arbeidsjernet, Gjennomføreren, eller Den Kreative, hva er du da? Det er blitt viktigere de siste årene å arbeide et sted som står i tråd med våre egne verdier, i tillegg til å være et sted hvor vår kompetanse er etterspurt. Du kan jo tenke tilbake på når du sist møtte en ny person. Hvor raskt stiller du, eller får du spørsmålet om hva du jobber med? Det er også på jobben vi bruker store deler av hverdagen vår og det er derfor noe som står ganske nært den personen vi er. Når vi mister den delen, og særlig når det ikke er vårt valg, kan det oppleves som at vi mister oss selv.  

"Jeg sleit meg litt ut med å leve et skuespill i sosiale settinger for å være blid ovenfor de frivillige jeg jobber med og alle jeg møter så tok jeg nesten på en maske, for så å gå rett hjem å være helt utslitt. Jeg turte heller ikke å bruke penger. Jeg visste ingenting. Det var krevende å ikke engang kunne kjøpe julegave til familien.” 

I møte med AS3

Hvordan var ditt møte med AS3? 

“Det ble et vendepunkt for meg å sette meg på bussen og dra til AS3 på Lysaker for å ta et møte med min karriererådgiver. Det var jo godt å møte andre mennesker for jeg var jo mye alene og det gjorde noe med meg. Det å kjenne på hvor viktig menneskelig kontakt er, ikke bare hvor viktig økonomi er, har vært en øyeåpner for meg.” 

Jeg søkte 14 jobber og så landet jeg denne jobben her. Men sånn strategi for meg selv var å legge inn fri i romjulen. Jeg jobbet hardt med søknader, noen ganger fra kl. 7 til 23. Men jeg måkte ut fem søknader og gikk på tre intervjuer. Jeg deltok på alle digitale kurs hos dere (AS3), lagde meg LinkedIn-profil og deltok på intervjusimulator.”

“Det ble et vendepunkt for meg å sette meg på bussen og dra til AS3 på Lysaker for å ta et møte med min karriererådgiver" Vibeke Henny Strand

Trening gjør mester

I tillegg til samtaler med en sertifisert karriererådgiver har vi en karriereportal og digitale arenaer hvor man kan møte andre i lignende situasjon, delta på intervjutrening og oppdage åpne jobber. 

Jeg lærte mye av de digitale kursene og også svært mye i intervjutreningen, at jeg skulle være mer delaktig i intervjuet, ikke bare svare på spørsmål, men også stille de spørsmål tilbake. Jeg lærte mye av de tilbakemeldingene av de i AS3 som holdt kurset, men også veldig mye av de andre som deltok på kurset, som også kom med tilbakemeldinger. 

Hva har du opplevd som spesielt krevende i jobbsøkingsprosessen? 

“Det som var vanskeligst var å spisse søknaden til stillingen. Og så var det nytt for meg å skulle «selge seg selv». Her gjelder det å ikke tenke på janteloven, men at jeg er flink, dette kan jeg. Det er ikke alltid lett å se sin kompetanse selv. Du har sannsynligvis gjort mye som du har glemt, og kompetanser du har fått også utenfor arbeidslivet. Jobb godt med kompetansene dine, snakk med de rundt deg, tidligere kolleger og din karriererådgiver. LinkedIn er også viktig – jeg fikk jo faktisk en henvendelse samme dagen som jeg startet her i min nye jobb så ble jeg kontaktet på LinkedIn av et rekrutteringsfirma, så ikke undervurder det.” 

Fortell litt om intervjuprosessen/ansettelsesprosessen 

“Jeg ble møtt av 3 stykker som intervjuet meg. Jeg hadde forberedt meg godt og var delaktig og stilte også en del spørsmål i løpet av intervjuet. Allerede dagen etter mottok jeg en telefon. De sier at de vil tilby meg jobben! Da var jeg overlykkelig! Jeg sendte mail til rådgiveren min med en gang, og hun ringte meg opp og gratulerte. Det var godt å ha min rådgiver der som støtte helt inn i mål, og hun var nesten like glad som meg.” 

Hva var viktig for deg da du søkte på ulike jobber? 

“Viktig å finne et sted som står i tro med mine verdier. Mine verdier omhandler at jeg kan få bruke min egenskap som omsorgsfull person i min jobb. Å kunne “glede mennesker” er viktig for meg. Jeg får brukt hele meg. Og litt humor er også viktig selv om man jobber med alvorlige ting.”  

(Intervju av Maja Vikan, Seniorrådgiver AS3)

Vibekes tips til deg, om du befinner deg i en tilsvarende situasjon

 

  • Lytt til rådgiveren din og ikke hold igjen. Vær åpen med at det er vanskelige og tøffe dager, og lite søvn. Rådgiveren er på ditt lag.  
  • For meg hjalp det å skrive en type dagbok for å få ut tankene mine 
  • Gjennomfør de digitale modulene - du lærer mye av det. Kanskje du bruker en time, men det er viktig - jeg sitter igjen med mange gode refleksjoner etter det.  
  • Jeg lagde også en dagsplan: Trene eller gå en tur hver dag, spise sunt, søke jobber, gi meg selv ros og fjerne negative tanker med gode tanker. 
  • Det har beriket livet mitt å få en CV, og det var mer spennende å jobbe med kompetanse med en rådgiver enn alene. 
  • Husk å feire når du gjennomfører noe bra, har hatt ett jobbintervju eller endelig landet jobben. 
“Det var en god følelse når det endelig landet, og det var godt å endelig kunne senke skuldrene og unne meg en god middag. Men, jeg legger ikke skjul på at det har vært mye tårer og jeg har vært fryktelig langt nede psykisk rett og slett. Jeg kan nå si at jeg at jeg har kommet på et riktig og godt sted. Jeg er veldig fornøyd med egen innsats.” Vibeke Henny Strand

Kontakt oss

Ønsker du mer informasjon, har spørsmål eller annet, ta gjerne kontakt med oss.

Se våre andre blogginnlegg

Under kan du lese noen av våre tidligere innlegg