Se våre webinarer, hør podcast eller finn e-bøker og artikler

Godt voksen? Aldri for gammel!

- Skrevet av Turid Grønlund rådgiver i AS3

For drøyt halvannet år siden sto Anne Stabb (54) med et ferskt vitnemål som beviste at hun var nyutdannet helsesekretær. Og ikke nok med det: Hun kunne gå rett fra eksamen til ny fast jobb på Fürst Medisinske Laboratorium. En jobb hun fikk allerede før hun var ferdig på skolen. Men veien hit var på ingen måte selvsagt.

Vi spoler tilbake: Anne var, som mange andre ungdommer, skoletrøtt og lei, og hoppet av videregående skole etter første året. Ingen eksamen, ingen planer for den videre ferden.  Etter et noe halvhjertet forsøk på videre skolegang, via folkehøgskole, begynte hun som ufaglært pleiemedhjelper på en stor institusjon for psykisk utviklingshemmede.

Mange vikariater

Har var hun i mange år, hun fikk barn og tenkte etterhvert at det var på tide å ta grep om utdannelsen. Drømmen var å ta sykepleien. Hun tok opp noen fag, men så ble hun alene med sønnen. Bare tanken på å ta opp studielån var så skremmende at alle planer om videre utdanning ble lagt på is.

Så ble institusjonen, som hun hadde jobbet ved i mange år, nedlagt. I flere år etter det jobbet hun i ulike vikariater: ved sykehjem og andre helseinstitusjoner, og hun prøvde seg på ulike kontorjobber, men lengtet alltid tilbake til helsesektoren.

«Det er noe med rytmen. Ingen dag er lik. Men det viktigste er å kunne jobbe med mennesker.  Gjøre en forskjell».

Slik gikk årene, inntil hun høsten for to år siden tok mot til seg og søkte helsesekretærlinjen ved voksenopplæringen. Etter en realkompetansevurdering ble konklusjonen at hun bare trengte ett år på videregående skole for å få endelig avsluttet eksamen artium. Da våget hun å ta spranget.

Du har jo mye realkompetanse

Mange er ikke klar over at de har krav på å få fullført videregående opplæring, dersom de tidligere har avbrutt skolegangen.  – Hvis du er en av de mange som ikke har fullført videregående, bør du undersøke muligheten, oppfordrer Anne.

Det spiller ingen rolle om du er ung eller litt eldre, har du avbrutt videregående, altså ikke tatt eksamen, har du krav på å få fullført den. Du får en realkompetansevurdering, en vurdering av den verdien din erfaring fra arbeidslivet har, kombinert med den skolegangen du tross alt har fått med deg. For Anne var nettopp arbeidserfaring nøkkelen til å få en fullverdig utdanning. Og en fast jobb hun elsker å gå til.

Hun legger ikke skjul på at det var et utfordrende år. Med heltidsjobbing og skolegang en kveld i uka. Reisevei på over en time hver vei, men Anne synes likevel ikke det var for strevsomt. Det var mye egenstudier, og pugging. Det kunne bli sene kvelder og travle helger, men ett år går tross alt ganske fort.

- Aldri for gammel

Annes råd til andre som kan tenke seg det samme er klart - Du må strukturere deg! Les når du skal lese, og ta fri når du har satt det opp på planen.

Hun var innstilt på at det ville bli et arbeidsomt år, men også givende. Og allerede før hun var ferdig med utdannelsen, hadde hun fått jobb!

På spørsmål om hun noen gang tenkte på at det kunne være vanskelig å få jobb, svarer hun høyt og tydelig NEI. – Det slo meg aldri at jeg ikke skulle få jobb, selv om jeg hadde passert 50. Og det stemte, ler hun.

Mange befinner seg i den situasjonen som Anne var i. Godt voksen, uten særlig skolegang. Men med lang og variert arbeidserfaring. Sykepleiestudium var førstedrømmen for Anne. Men den var det lett å legge på hylla, da alternativet ble klart for henne.  Da Anne fant ut at hun kunne utdanne seg i samme bransje, i en annen jobbkategori, uten å måtte ta opp mer lån, var valget ganske enkelt. - Går ikke plan A, så bytt til plan B, er hennes råd. Før hun løper til T-banen for å rekke kveldsskiftet på prøvemottaket.