Se våre webinarer, hør podcast eller finn e-bøker og artikler

hvordan John Erik Setsaas tilpasset seg endringene i sin Karriere Senior ut i ny jobb

Ny jobb for 60+ 

For mange er det å måtte skifte jobb en utfordrende prosess. Det kan handle om at det er lenge siden forrige gang, at man føler man har utdatert kompetanse eller at man simpelthen ikke har troen på seg selv og hvor attraktiv man er som arbeidstaker. Hvis man i tillegg tenker at sin alder begynner å bli for høy, er det kanskje enda vanskeligere å finne motivasjon.   

Les her om hvordan John Erik Setsaas tilpasset seg endringene i sin karriere. Han har noen riktig gode tips. 

Luksus: Kunne velge mellom tre jobbtilbud 

John Erik Setsaas (62) sto plutselig uten jobb. Som mange andre i samme situasjon måtte han en tur ned i kjeller´n. Den erfarne ID-eksperten brukte et par uker før han tok sats og startet den møysommelige jobben med å få seg ny jobb.  

- Det var ikke noe hyggelig sted å være, jeg ville videre. Jeg tok et godt tak i meg selv, og med god hjelp av kona var jeg i gang.

Det handler ofte om å snu speilet. Mange virksomheter omstrukturerer, reorganiserer eller nedbemanner, – kall det hva du vil. Det er uansett tøft å vite at det ikke er plass til akkurat deg lenger, at det ikke er bruk for deg.  

- Ja, det er det, men kanskje du kan tenke: Det er verre for dem enn for meg! Du har opparbeidet deg mye kompetanse som de ikke lenger kan benytte seg av.  

Nyte livet 

Fra enkelte venner fikk han flere ganger spørsmål om ikke dette var et perfekt tidspunkt å pensjonere seg? 62 år! Ville ikke det være deilig? Bare nyte livet. Setsaas er en habil fotograf. Få bedre tid til virkelig å dyrke denne hobbyen på fulltid?  

- Overhodet ikke. Det er gøy å jobbe, ennå er det mye nytt å lære. Og ikke minst lære bort.  

Fra sin spede karrierestart som programmerer, har han utviklet unik kunnskap om, - og lidenskap for digital identitet. I mange år har jobben hans vært å reise rundt på konferanser, holde foredrag og webinarer. Det ville han fortsette med. Men hvordan skaffe ny jobb? Mange vil si at det er nesten umulig i en alder av 62.  

- Det skjer ikke så mye om du sitter stille. Jeg jobbet mye med nettverket mitt og startet med å sende eposter til kontakter i miljøet. 

Setsaas har selvsagt en stor fordel av å ha holdt seg oppdatert i hele karriereløpet. Han har lært nye ting hele tiden og pleiet kontakt med studenter og yngre medarbeidere. Han skjønner markedet og har hengt med i svingene. Det er helt åpenbart viktig for nye potensielle arbeidsgivere.  

Han understreker hvor viktig det er å fremheve den erfaringen du har, ikke la deg blinde av ungdommelig fart og energi. Han har vært aktiv på LinkedIn fra nettverkets spede barndom. Der profilerer han det han holder på med og seg selv som person. Og i denne situasjonen var det helt nødvendig å være aktiv der, han søkte opp de virksomhetene som han visste var interessert i hans erfaring og kvalifikasjon. 

"Det skjer ikke så mye om du sitter stille. Jeg jobbet mye med nettverket mitt og startet med å sende eposter til kontakter i miljøet" John Erik Setsaas

Snakke ned 

- Du kan være helt sikker på at dersom DU snakker ned alderen din, så vil andre gjøre det også. Snakk om erfaringen din, er hans råd.  

Mange har blindsoner som skjuler det du også kan. Hva er du god på? Hva er dine sterkeste sider? Har du øvd nok på heispitchen? På suksesshistoriene dine?  

Underveis tok han oppdrag som konsulent, hele tiden på farten.  

- Du må gjøre deg selv interessant og aktuell. I vår alder har vi så mye erfaring som de unge ikke har. Den må du vise fram. 

Samtidig fikk han karriererådgiving. Der fikk han praktisk hjelp og en samtalepartner som hjalp ham å rydde i tankene.  

Utpå ettervinteren sto han i en «umulig» situasjon: Han hadde tre spennende, interessante og fristende jobbtilbud! Han veide fram og tilbake, og sitter nå som Director of Innovation i Tietoevry.  Han er stadig på farten som foredragsholder og debattant – nå sist under Almedalsväckan (Sveriges Arendalsuke).  

John Eriks beste råd til deg som opplever tilsvarende:

  • Finn kompetansen og verdien din 
  • Snakk deg selv opp 
  • Bruk nettverket ditt 
  • Bruk LinkedIn 

Se våre andre blogginnlegg

Under kan du lese noen av våre tidligere skrevene innlegg